Velferdssamfunnet mot vippepunktet?

- Hvordan statistikk kan sette dagsorden for Norges fremtid. På Analysedagen 7. november fyrte Ulf Andersen fra NAV opp med et statistikk-fyrverkeri av et foredrag. Han innledet med å fortelle at 90% av landets landets nær 77 000 50 åringer har hatt en livsoppholdsytelse fra NAV i voksenlivet. Andersen fortsatte med at for hvert ekstra barn i barnehagealder (1-5 år) Norge får i 2050, får vi samtidig 33 seniorer som er 80 år og eldre. Vi forstod hvor han ville.

Børre Thorstensen

I redaksjonen for analysen.no og Leder og strategisk rådgiver i Allegro

Arild Sæle

Fotograf for analysen.no og CM i Syno International. Tlf. 92 66 32 27

Verdens beste velferdsstat med store utfordringer

I en tid der Norge står overfor store samfunnsutfordringer, viste statistikksjefen hvordan tall, statistikk og analyser kan brukes for å belyse og håndtere disse problemene. Andersen understreket viktigheten av data og analyser som “velferdssamfunnets kollektive minne,” som bidrar til å sette dagsorden og sikre riktige beslutninger for fremtiden. Presentasjonen tok utgangspunkt i utfordringene som følger av en aldrende befolkning, høyt sykefravær, og utenforskap i yrkesaktiv alder.

En aldrende befolkning og lavere fødselsrater

Den demografiske utviklingen i Norge viser at vi føder stadig færre barn, samtidig som befolkningen blir eldre. Ifølge Andersen vil hver fjerde innbygger være pensjonist innen 2050, noe som setter press på velferdssystemet. Med en redusert andel yrkesaktive, står Norge overfor en betydelig utfordring med å finansiere fremtidens pensjoner og velferdsordninger.

Tre store utfordringer for velferdsstaten

Andersen presenterte tre hovedproblemer som må løses for å håndtere de kommende samfunnsutfordringene:

  1. Høyt sykefravær
    Norge har det høyeste sykefraværet i OECD, og dette representerer en betydelig kostnad. Andersen viste til sesongjustert sykefravær som viser et stabilt høyt nivå. Lange sykefravær kan føre til uføretrygd, og med 370 000 uføre i Norge, er situasjonen allerede kritisk. For vi snakker ikke om “småtteri”: Hele 40 millioner dagsverk gikk tapt til sykefravær i Norge i 2023. Det tilsvarer 160 000 årsverk. noe som også gir en svært krevende situasjon på mange arbeidsplasser, som for eksempel bemanningskrise på sykehus. Han påpekte også at norske selskaper med ansatte i både Norge og Sverige opplever lavere fravær der, noe som illustrerer et kulturelt eller strukturelt problem i Norge.
  2. Utenforskap blant yrkesaktive
    En av fem i yrkesaktiv alder står utenfor arbeid og utdanning, og dette gjelder personer i alle aldersgrupper. Andersen understreket viktigheten av å se på denne gruppen som en “arbeidskraftreserve” som kan mobiliseres for å styrke arbeidsstyrken i møte med en aldrende befolkning.
  3. Tidlig avgang fra arbeidslivet
    Mange forlater arbeidslivet tidlig, og det er få tegn til endring i denne trenden. Andersen viste at ett ekstra yrkesaktivt år for den enkelte kan generere verdier for 40 milliarder kroner årlig for det norske samfunnet. For å sikre bærekraft i velferdssystemet må flere arbeide lenger, og det å utvide den yrkesaktive perioden med to til tre år kan ha stor positiv effekt.

Velferdssamfunnets kollektive minne

Gjennom hele foredraget fremhevet Andersen hvordan registerdata og statistikk fungerer som en grunnmur i velferdssamfunnet. Tallene viser ikke bare status, men hjelper også til med å planlegge for fremtiden og sette dagsorden for politiske valg. Å forstå og bruke disse dataene riktig er avgjørende for å ta gode beslutninger som kan løse de strukturelle problemene Norge står overfor.

En kunnskapsrik samfunnsaktør som opplyser samfunnsdebatten

Andersen avsluttet med at det er et viktig mål for NAV å være en “kunnskapsrik samfunnsaktør som opplyser samfunnsdebatten”. Gjennom sin presentasjon gjorde han det klart at de store samfunnsutfordringene ikke kan løses uten en solid forståelse av statistikk og analyser. Å øke yrkesaktiviteten med et par-tre år, redusere sykefravær, og inkludere flere i arbeidslivet kan være avgjørende tiltak for å sikre Norges velferd i årene som kommer.

Så blir det spennende da, å se om politikerne i det kommende valgåret skjønner alvoret i det Andersen kan dokumentere. Vil de bare smøre på med valgflesk? Eller er de tøffe nok til å stille opp med konkrete tiltak og vilje til å investere? Og faktisk holde hva de lover?

Annonse

Advertisement

Annonse

Advertisement

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Julekort fra Redaksjonen

Bli med i redaksjonen for Analysen.no

Bransjestemmer

Julepraten 2024

Hva betyr julen for bransjen? Vi har spurt folk i bransjen om deres tanker rundt julen. Hvordan forbereder de seg, hva…

Bransjestemmer

Julestatistikk som setter deg i stemning

Julen er en tid full av tradisjoner, forventninger og minner. Enten du er en av dem som bygger pepperkakehus med hele…

Tema-artikkel